Nothing Compares 2 U - Sinéad O'Connor dala

 

Nothing Compares 2 U

Mielőtt megosztom veletek a dalszövegfordítás videómat - mert nagy valószínűséggel az lesz a következő videóm -, egy kis összegzés a dal hátteréről: 

Ez volt az 1990-es évek egyik legnagyobb balladája, amelyet egy ikonikus videoklip és egy erőteljes vokális előadás segített. Ha az ember meghallja ezt a dalt, akkor nagyon hamar a hatása alá kerül, mely a nemrég eltávozott nagyszerű énekes, Sinéad O’Connor-nak köszönhetjük.

Sokan nem tudják, és ezért ez a kis összefoglaló nem kis meglepetést okozhat majd.

Lássuk csak: Ki is írta a "'Nothing Compares 2 U"-t?  Száz emberből kilencvenkilenc azt mondaná, hogy nem tudom, de biztosan Sinéad O'Connor az eléőadója. Milyen nagy tévedés! Már nem az, hogy ő is feldolgozta a dalt, hanem az, hogy nem ő az eredeti előadója. Mert a dalt a poplegenda Prince írta 1985-ben, és a The Family nevű funk együttes azonos című lemezén jelent meg először még ugyanabban az évben:


Sinéad O'Connor feldolgozása 1990-ben jelenik meg. (Ez a videó a YT-on a 40. legnépszerűbb zenei videók közül, a maga 415 milliós nézettségével.):


Prince később, 1993-ban kiadott egy koncert verziót, ahol duettben énekelte a dalt Rosie Gaines-szel:


De az eredeti dal 1984-es felvételét csak 2018-ban adták ki kislemezen (Warner Bros):

Miért Sinead O'Connor dolgozta fel a dalt?

Sinéad O'Connor menedzsere, Fachtna O'Kelly ötlete volt, hogy az ír sztár dolgozza fel a dalt. Sinead O'Connor lenyűgöző visszatérése volt a "Nothing Compares 2 U" előadása.

Chris Hill, az O'Connor Ensign kiadójának társrendezője 2009-ben ezt mondta a Mojo-nak: "Fachtna O'Kelly, a Sinéad menedzsere bevitt egy kazettát, és amikor meghallottam, sírni kezdtem. Csak ültem ott könnyes szemmel.”

Aztán O'Kelly felhívta Sinead O'Connort, és azt mondta: "Chris sír." – Olyan rossz volt? – kérdezte Sinéad.

 Miről szól a dal?

Mint sok Prince dal, a sztár soha nem tisztázta teljesen, hogy van-e valami különös inspiráció a dal mögött.

 O'Connor később így nyilatkozott a dalról: „Azt hiszem, valószínűleg több millió emberhez hasonlítok, akik szerették ezt a dalt, és mindannyian olyanok vagyunk, akik a dalt valamilyen veszteséggel társították.”

Míg sokan azt feltételezik, hogy a dal egy elveszett szerelemről szól, mások szerint valójában Prince házvezetőnője, Sandy Scipioni ihlette, aki apja halála után elhagyta őt, hogy a családjával legyen.  Prince hangmérnöke, Susan Rogers később ezt mondta: "Sandy volt az a személy, aki gondoskodott arról, hogy Prince megigya kedvenc italát, ami a Five Alive volt, és gondoskodjon arról, hogy a ház tiszta legyen, friss virágok legyenek a zongorán, és hogy a zoknit és a fehérneműt kimossák. Ez lehetett az ihlet."

Archiválás

További lehetőségek

Köszönöm szépen a látogatást! Várlak legközelebb is! :)